mollenmuur oetewalerstraat 1996

Mollenmuur Oetewalerstraat 1996

Emaille op staal, 17 x 1/1 meter. Totaal 30/1 meter.

Stadsdeel Oost Amsterdam en Het Amsterdams Fonds voor de Kunsten.

De denkbeeldige ruimte achter de muur bevindt is het uitgangspunt van dit werk. Alsof het vak een grote lade is die open kan en de aarde met alles erin laat zien; aarde, kabels, dieren en holen, verhalen vertellend over de geschiedenis van de plek.

De tweede inspiratiebron is de tijd waarin deze buurt ontstaan is. Iets meer dan honderd jaar geleden was de huidige Oetewalerstraat nog een landweg met bomen, weilanden en het dorp Outewaal in de verte. Nu is er onder het asfalt nog steeds dezelfde aarde, de plek die het ooit was.
En de mollen, die stil en blind hun weg zoeken door de geschiedenis van de plek

Gebruikt zijn illustraties van een mollennest en mollen uit een oude encyclopedie uit 1897, de tijd toen deze straat gebouwd werd.
Het nest lijkt op een anatomietekening, wat goed pas bij de oorspronkelijke functie van het gebouw boven de keermuur; het operatiegebouw van het burgerziekenhuis. Ook zijn landkaarten van de plek, foto’s van wortels, oud behang en kantwerk gebruikt. Verschillende ritmes zijn van een afstand te herkennen. Dichtbij kun je de landkaarten lezen en van verderaf de patronen zien.